‘Vader had een roggebroodfabriek’


Santje, Mena en Nina vertellen het verhaal van Karin ten Hoeve, 1 jaar toen de oorlog begon, en Irene ten Hoeve, geboren in 1941
Deurloostraat 61 IDe Rivierenbuurt

Tijdens de oorlog woonden Karin en Irene ten Hoeve met hun broer Wim en hun ouders Willem en Anna in de Deurloostraat. De zussen waren nog maar heel klein in de oorlog en zeiden dat ze zich niet veel meer herinnerden, maar ze wisten nog best veel. Na de oorlog zijn ze al hun oude foto’s kwijt geraakt, daar waren Irene en Karin heel verdrietig over. Daarom waren ze ook heel blij toen ze de foto’s kregen die Annemie Wolff van hen had gemaakt.

Wat herinnert u zich nog van de oorlog?
“We herinneren ons allebei nog heel goed dat Duitse soldaten ons huis kwamen doorzoeken. Ze zochten onze vader die was opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland. Hij zat ondergedoken in de kelder van een café op de hoek van de Churchill-laan en de Scheldestraat. Ik zie nog voor me hoe de soldaten door ons huis liepen met hun geweren. Ze kwamen ook onze kamer in. Ik werd zo bang… Het kindermeisje zei: ‘De kinderen hebben hier niets mee te maken!’ Toch kwamen ze binnen, stapten door onze spullen en keken overal, zelfs onder ons bed.”

Kenden jullie Joodse mensen in de oorlog?
“Mijn moeder was goed bevriend met onze Joodse onderbuurvrouw, Rita Tauber. Zij had twee dochters. Wij speelden graag met hen, want ze hadden zulk mooi speelgoed. Op een dag kreeg ik een heel mooi jurkje van mevrouw Tauber. Prachtig, abrikooskleurig, met handgemaakt borduurwerk erop. Ik was heel gelukkig en zo trots op mijn mooie jurk. Tot ik een keer naast de brandende kachel stond en mijn jurk in vlammen opging. Wat was ik toen intens verdrietig. Vlak erna is het hele gezin Tauber gevlucht, vader, moeder en de kinderen. Ze overleefden de oorlog in Hongarije.”

Hadden jullie last van de Hongerwinter?
“Wij hadden geluk, ons gezin had altijd genoeg te eten. Vader had een roggebroodfabriek. Wij kinderen mochten soms mee naar de fabriek. Dat was altijd reuze fijn want wij kregen de kapjes van het brood. Heerlijk! Het roggebrood was onze redding in de Hongerwinter. Mijn ouders konden het brood bijvoorbeeld ruilen tegen andere zaken. En als we ergens uitgenodigd werden, namen onze ouders een roggebrood mee als cadeautje.”

Benieuwd geworden naar de foto's van Annemie Wolff? Kijk op de website: http://stichtingwolff.nl/

Kinderen van de Anne Frankschool interviewen Karin en Irene ten Hoeve

 

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

Christine: +31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892