Contact
Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.
Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting staat voor leren door ontmoeting tussen jong en oud. Sinds 2012 koppelen wij leerlingen van basisschool, middelbare school en MBO aan ouderen met als doel begrip voor de ander te creëren, vooroordelen te doorbreken en het verhaal van de ander te leren kennen. Tijdens persoonlijke ontmoetingen in huiskamers interviewen de leerlingen in een klein groepje de oudere over een deel van de Nederlandse geschiedenis: het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen zijn door In mijn Buurt opgeleid als junior interviewers en worden middels speech coaching de nieuwe vertellers van de verhalen: zij treden als Erfgoeddragers op en spreken bij evenementen en herdenkingen.
Dit ontmoetingsonderwijs, waar inmiddels ruim duizenden leerlingen en ouderen aan deelnamen, is een nieuwe manier van leren. Niet de lesboeken staan centraal, maar het contact tussen verschillende generaties en de persoonlijke historie van mensen in de eigen buurt. Aan het eind van ieder programma kunnen leerlingen zich opgeven om officiële Erfgoeddrager te worden. De Erfgoeddragers volgen het buitenschoolse Erfgoeddragers programma van In mijn Buurt. Zij worden door de oudere gehuldigd, en beloven officieel het verhaal mee te nemen hun leven in en te blijven doorvertellen.
Minka Bos – oprichter, artistiek directeur
Bjorn Uyens – zakelijk leider
Ingrid van Zummeren – hoofd teams
Petra Poll – hoofd financiën
Lara Nuberg – hoofd Koloniale Sporen in mijn Buurt
Christine de Pee – office management
Minka Bos – concept
Minka Bos, Mirjam Ohringer – concept
Chaja Kruijssen en Minka Bos – concept les ‘Blijf altijd zelf Nadenken’
Aspha Bijnaar / Educatie Studio, Ardjuna Candotti / Studio Durian en Minka Bos – concept en redactie
Lara Nuberg – hoofd Koloniale Sporen in mijn Buurt
Vesla Braafheid – docent
Angelique Duijndam – docent
Stacey Esajas – docent
Pet Holman – docent
Kimberly Kwanten – docent
Rochelle van Maanen – docent
Silvan Vasilda – docent
Simten Kalayci / Synthese, Kübra Terzi, Mohammad Babazadeh / Wereldculturen en Minka Bos – concept en redactie
Nadia Bouras – docent
Minka Bos – concept
Glynis Terborg – coaching
Stacey Esajas – coaching
Oprichter Minka Bos wil een wereld creëren waar iedereen bij hoort. Door alle verhalen en mensen er een plek te geven, te horen en echt te ‘zien’ kan dit gebeuren. Ouderen en kinderen horen niet alleen het verhaal van de ander maar krijgen ook een nieuwe rol. De rol van verteller (de oudere) en de rol van doorverteller (het kind). Als wij een inclusieve samenleving willen creëren met elkaar, dan moeten we ook rollen creëren voor ons allen, daarmee laten we de ander zien: ‘Jij doet er toe, jij hebt een positie van belang voor onze samenleving.’ En wij geloven dat het verhaal leren kennen van de ander en inleven in de ander bijdraagt aan sociale cohesie. Door met diverse groepen leerlingen te werken en ouderen met een zo breed mogelijk palet aan verhalen en ouders die komen luisteren bij de ‘eindontmoetingen’ brengen wij alle doelgroepen in de samenleving samen. De verhalen worden verder gebracht door de verhalen collectie online en de jonge Erfgoeddragers: die ze blijven doorvertellen.
De kern van alles begint bij de ouderen in ons land en hun verhalen, wij zetten hen in hun kracht en vragen om hun verhalen. Zij zijn onze bron voor ontmoeting in het onderwijs, en voor doorvertellen door jong en door oud, voor het opbouwen van een verhalencollectie die wordt doorgegeven in de archieven, via tentoonstellingen, publicaties. Alles begint bij het onderwijs
Met onderwijs werken dient twee doelen: Het aanbieden van een methode die leerlingen een ervaring meegeeft die ze bij blijft en door zullen vertellen. En de methode Leren door Ontmoeting wil iedereen raken: in het onderwijs is dit bij uitstek mogelijk. Iedereen gaat door basis en middelbaar onderwijs heen, alle lagen van de bevolking, alle achtergronden.
Minka Bos ging in 2012 van start in haar eigen wijk, de Diamantbuurt in Amsterdam. Als journalist / maker ontwikkelde zij toen het allereerste project: Oorlog in mijn Buurt. Het was een antwoord op de vraag van het jongerenwerk in de buurt om de jongeren meer bij de lokale 4 mei herdenking te betrekken. De jongeren uit het allereerste project leiden nog altijd het lokale 4 mei Comité De Pijp. Bos sprak ondermeer over In mijn Buurt op TEDX education.
In mijn Buurt is een platte organisatie, bestaande uit een klein MT, 2 inhoudelijke redacties en buurtteams. De stichting werkt met een Raad van Toezicht – directeur-bestuurder model. En er is een raad van advies bestaande uit historici. Op de vloer is de organisatie als volgt opgebouwd: management team, op dit moment bestaande uit een artistiek directeur/oprichter/bestuurder, een zakelijk leider, een hoofd van de teams en hoofd financien en er is een office manager. Er zijn 2 inhoudelijke redacties, Koloniale Sporen in mijn Buurt en Aankomst in mijn Buurt bestaande uit respectievelijk 4 en 3 mensen. En 30 projectleiders die met buurtteams programma’s in heel Nederland realiseren, gemiddeld 75 schoolprogramma’s per jaar, en huldigingen en spreekmomenten van Erfgoeddragers. Er is een eindredactie die alle verhalen redigeert en plaatst in de verhalen collectie van In mijn Buurt. De stichting werkt met online office Basecamp en het MT met een gedeelde google drive. Alle programma’s van In mijn Buurt worden sinds 2017 geëvalueerd door docenten. Methode Leren door Ontmoeting is onderzocht door de Universiteit van Amsterdam, ivm ontwikkeling burgerschapsvaardigheden. En wetenschappelijk onderzocht op sociaal emotionele ontwikkeling en schoolbetrokkenheid bij leerlingen. Stichting In mijn Buurt heeft een ANBI status.
Projectleiders Amsterdam
Evelyne Draaijer
Christine de Pee
Saskia Gubbels
Sita Manichand
Yolanda Breurer
Magda Augusteijn
Femke Doove
Cyrelle Faile
Katinka Hartman
Denise Janzee
Anna Lakmaker
Angela van Maurik
Annelies Kruk
Projectleiders Eindhoven
Ingrid van Zummeren
Katja Lucas
Loïs Lentz
Projectleider Wageningen
Anika van de Peut
Projectleider Deventer
Etty Hillesum Centrum / Jeanine Rottier
Projectleiders Groningen
Kitty Boon
Anke Jongste
Roberto Refos
Projectleider Drenthe (Assen)
Kitty Boon
Projectleider Terschelling
Marjoke Hopman
Projectleider Schiermonnikoog
Ilse van Delden
Projectleider Vlieland
Bianca Kikstra
Projectleiders Friesland
Froukje Dijkstra
Alie Falkena
Christa Niklewicz
Projectleider Bergen / Alkmaar / Dijk en Waard
Agnes Audier
Projectleiders Haarlem
Cato Thier
Anna Leeflang
Projectleider Middelburg
Nico Out
Projectleider Amersfoort
Judith Kruithof
Judith Nuijen
Projectleider Zwolle
Shirley Kambel
Clau Kreeeftmeijer
Monique Wijbrands
Klaas van der Linden – websitebouw
Vasco Neering – ontwerp
Arwen Grafhorst, Yolanda Breuer, Saskia van den Heuvel
Sylvana Menke
We voeren onze onderwijsprogramma’s uit in samenwerking met de volgende partners:
Amsterdam Museum, Educatie Studio / Musea Bekennen Kleur, Indisch herinneringscentrum, Studio Durian, AmerPodia, Het Amsterdams 4 en 5 mei comité, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ninsee, Keti Koti Tafels, Open Joodse Huizen, Theater na de Dam, Vrijheidscolleges, MDT Maatschappelijke Diensttijd, Sono Docs, Stichting Stimulans voor Suriname.
De foto’s op deze site zijn o.a. gemaakt door Magda Augusteijn, Marieke Baljé, Marloes Barnhoorn, Margot Bleijenberg, Shirley Brandeis, Jaleesa Clows, Mariet Dingemans, Femke Doove, Sophie de Feber, Rob Godfried, Ingrid de Groot, Saskia Gubbels, Auke van der Hoek, Susan Koehein, Annelies Kruk, Anna Lakmaker, Hans Mooren, Roene Licht, Sven Menschel, Nicole Minneboo, Arnold Paalvast, Inga Powilleit, Mirjam Schut, Nancy Siesling, Mildred Theunisz, Clementine Vrooland, Sanne van Westeneng, Yvonne Witte en Ingrid van Zummeren.
Stichting In mijn Buurt heeft een ANBI-status
Bestuurder/directeur: Minka Bos
Raad van Toezicht: Kete Kervezee (voorzitter), Ricardo Krab (penningmeester) en Jaap Cohen
Wetenschappelijke Raad: prof. dr. Pepijn Brandon (VU en IISG / kapitalisme, oorlog, slavernij en kolonialisme), dr. Dienke Hondius (VU/ humanities, art culture), dr. Paul Knevel (UvA/ nieuwe geschiedenis), dr. Mark Schep (Reinwardt Academie en LKCA/ cultureel erfgoed), dr. Inti Soeterik (senior onderzoeker Verwey- Jonker Instituut/ jeugd, opvoeding en onderwijs)
Kamer van Koophandelnummer: 64170713
Fiscaal nummer: 8555.53.777
Triodos bankrekeningnummer: NL41 TRIO 0254 753892.
In mijn Buurt is een non-profit organisatie.
Omdat In mijn Buurt een groot aantal educatieve projecten uitvoert waarbij kinderen en ouderen betrokken zijn, erkent de organisatie het als haar fundamentele plicht om alle kinderen en ouderen die betrokken zijn bij haar programma’s en activiteiten te beschermen.
Het doel van dit document is ervoor te zorgen dat de organisatie duidelijke richtlijnen heeft om elke vorm van schade die een kind of oudere kan treffen, te voorkomen en er op passende wijze op te reageren. Met de invoering van deze richtlijnen wil In mijn Buurt niet alleen de kinderen en ouderen die betrokken zijn bij haar projecten en activiteiten beschermen, maar ook haar medewerkers en de reputatie van de organisatie.
Het beschermingsbeleid is van toepassing op:
Verklaring en afspraken
Dit beschermingsbeleid is ontwikkeld om de hoogste standaard van professioneel gedrag te garanderen en te garanderen dat er in geen enkele situatie schade ontstaat aan kinderen en ouderen tijdens hun betrokkenheid bij onze projecten en activiteiten. Daarom wordt het Kinderbeschermingsbeleid geïntroduceerd en verder toegankelijk gemaakt voor alle medewerkers en medewerkers van In mijn Buurt, vooral degenen die in direct contact met kinderen en ouderen werken. Voor een effectieve implementatie van het beschermingsbeleid moet het nauwkeurig worden begrepen door iedereen op wie het beleid van toepassing is. In mijn Buurt zorgt ervoor dat al haar medewerkers, externe medewerkers, stagiaires en vrijwilligers op de hoogte zijn van dit beleid en handelen in overeenstemming met al haar maatregelen om geen schade toe te brengen aan kinderen en ouderen die betrokken zijn bij hun programma’s.
Vormen van onaanvaardbaar gedrag:
Goede praktijk betekent:
Alle zaken en externe medewerkers moeten alert zijn op signalen die erop kunnen wijzen dat een kind of oudere hulp nodig heeft en actie ondernemen door contact op te nemen met de vertrouwenspersoon en de zorgen te bespreken
In mijn Buurt streeft ernaar een omgeving te creëren waarin zowel slachtoffers als personen die bezorgd zijn over de veiligheid van het kind of de oudere zich vrij voelen om melding te maken van vermeend schadelijk gedrag. In mijn Buurt moedigt en verzoekt daarom al haar medewerkers, stagiaires en externe medewerkers aan om ieder vermoeden of melding van kindermisbruik te delen binnen projecten die door de organisatie worden uitgevoerd. Alle incidenten moeten worden gemeld aan Jos Jonker of Harriet Aans, de aangewezen vertrouwenspersonen van In mijn Buurt via info@vertrouwenspiegel.nl en worden beheerd volgens de relevante onderzoeksprocedures en normen.
Vertrouwenspersonen voor In mijn Buurt zijn Harriet Aans en Jos Jonker. Zij luisteren, informeren en adviseren in een vertrouwelijk gesprek. Dit betekent dat je jouw verhaal in volledig vertrouwen kan vertellen. Alleen met jouw toestemming kan een derde ingeschakeld worden of info doorgegeven worden. De vertrouwenspersoon kan je bellen voor problemen die het gevolg zijn van ongewenste omgangsvormen in de werkomgeving. Denk hierbij aan pesten, agressie, geweld, discriminatie of (seksuele) intimidatie.
Ook als je niet zeker weet of jouw vraag bestemd is voor een vertrouwenspersoon, is het goed om te bellen en samen naar je vraag te kijken en te bepalen hoe verder.
Je bereikt Harriet of Jos het makkelijkst via telefoonnummer 085 822 5010 of e-mail direct naar Jos (j.jonker@vertrouwenspiegel.nl) of Harriet (h.aans@vertrouwenspiegel.nl). Voor meer informatie zie flyer.
Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.