Over ons


Stichting In mijn Buurt staat voor leren door ontmoeting tussen jong en oud. Sinds 2015 koppelen wij basisschoolleerlingen aan ouderen met als doel begrip voor de ander te creëren en vooroordelen te doorbreken. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen de kinderen ouderen over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. In workshops leren de kinderen hoe zij zelf de verhalen kunnen doorvertellen.

Dit ontmoetingsonderwijs, waar inmiddels ruim 3000 kinderen aan deelnamen, is een nieuwe manier van leren. Niet de lesboeken staan centraal, maar het contact tussen verschillende generaties en de persoonlijke historie van mensen in de eigen buurt. Aan het eind van het programma ontvangen de leerlingen de titel Erfgoeddrager, waarmee ze beloven verantwoordelijkheid te nemen voor het verhaal van de oudere en hun buurt.

Samenwerkingspartners

We voeren onze onderwijsprogramma’s uit in samenwerking met de volgende partners: 4 en 5 mei Comité Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam, Amerpodia, Indisch Herinneringscentrum, Educatie Studio, Synthese, Iepen Up, Tumba, Stichting Tijdgeest, Amsterdam Museum, Amsterdam Toren, Stadsschouwburg Amsterdam, Tropenmuseum.

Buurtteams

Stichting In mijn Buurt werkt met een compact hoofdkwartier en een kring van professionals en vrijwilligers in heel Nederland. Per stad of buurt organiseren zelfsturende buurtteams de onderwijsprogramma’s op basisscholen in de wijken. Ieder buurtteam wordt geleid door een buurtleider, die samenwerkt met een lokaal team bestaande uit fotografen, journalisten, schrijvers, speech coaches, historici en docenten. Er zijn buurteams actief in: Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen (NH), Broek op Langedijk, Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Schiedam, Terschelling, de Zaanstreek en Wageningen. Wij breiden in 2019-2020 het programma uit naar alle provincies in Nederland. Neem contact met ons op voor vragen of als je interesse hebt om het programma in jouw gemeente te starten.

Het hoofdkwartier bestaat uit:
Minka Bos, directeur
Bjorn Uyens, zakelijk leider
Christine de Pee, office management, projectbegeleider Nederland, buurtleider Zuid
Hielke Visser, boekhouding
Evelyne Draaijer, projectbegeleider Nederland, buurtleider Noord
Marjolijn Heijnen, trainer buurtteams Nederland
Shirley Brandeis, buurtleider (Nieuw-)West, lesmateriaal, social media
Glynis Terborg, buurtleider Zuidoost
Vasco Neering en Klaas van der Linden, website
Ronnie Kroes, publiciteit

De foto’s op deze site zijn o.a. gemaakt door Marloes Barnhoorn, Shirley Brandeis, Mariet Dingemans, Femke Doove, Ingrid de Groot, Saskia Gubbels, Auke van der Hoek, Annelies Kruk, Inga Powilleit, Mirjam Schut, Nancy Siesling, Mildred Theunisz, Clementine Vrooland, Sanne Westeneng en Yvonne Witte.

—————-

Stichting In mijn Buurt heeft een ANBI-status

Bestuurder/directeur: Minka Bos
Raad van Toezicht: Ien Wiegers (voorzitter) Aart IJland (penningmeester) Fem Verbeek (secretaris) Arnold Jonk (algemeen lid)
Wetenschappelijke Raad: dr. Paul Knevel (UvA), dr. Dienke Hondius (VU), dr. Pepijn Brandon (VU/IISG)
Kamer van Koophandelnummer: 64170713
Fiscaal nummer: 8555.53.777
Triodos bankrekeningnummer: NL41 TRIO 0254 753892.

Creative Commons-Licentie
Alle beeld en tekst op deze site valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie

MEDEWERKERS

Evelyne Draaijer – buurtleider Amsterdam Noord


Filmmaker/docent Evelyne Draaijer is sinds 2015 buurtleider in Amsterdam-Noord. “Ik was meteen verkocht toen ik begon met lesgeven over de oorlog, in mijn buurt.” Evelyne vindt het fijn om meer te weten te komen over haar buurt, om bij een ontmoeting tussen kinderen en ouderen te zien dat er iets ontstaat, een klik, een herkenning, een moment van verbondenheid. “Vooral is het belangrijk dat alle verhalen = kleine en grote – gehoord mogen worden. In mijn Buurt biedt waardevolle, prachtige projecten aan leerlingen, leerkrachten en alle vertellende ouderen die wij mogen bezoeken.”

Mooiste In mijn Buurt-moment
De knuffels die onze gastdocent en oorlogsgetuige Myriam Mater na afloop van een klas kreeg en het zilveren hartje dat vertellers Ellen van Maagdenburg en Ronald Israel aan hun 11-jarige erfgoeddrager Luit gaven met de woorden ‘Jij hebt vertelt ons verhaal nu verder. Je hebt voor altijd een plekje in ons hart.’

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892