Erfgoeddrager: Jacqueline

‘Annemie overleefde de zelfmoordpoging’

Toen fotohistoricus Simon Kool per toeval op een zolderkamertje een doosje tegenkwam met honderd fotorolletjes met zwart-wit portretfoto's van Joodse mensen in oorlogstijd, werd hij nieuwsgierig naar de afkomst ervan. Bij het doosje zat ook een kasboek, met daarin namen en adressen. Het waren de gegevens van de geportretteerde Joodse mensen, die tot 1943 in de Rivierenbuurt bleken te hebben gewoond. De foto's waren gemaakt door Annemie Wolff. Samen met An Huitzing, secretaris van de Stichting Annemie en Helmuth Wolff, zoekt Kool naar de mensen die op de foto's staan. Chemène, Lars en Jacqueline interviewden Kool en Huitzing over de oorlogsportretten van Annemie Wolff.

Wie waren Annemie en Helmuth Wolff?
Simon: "Helmuth was Joods en werd in Duitsland bedreigd, dus vluchtte hij in 1933 samen met zijn vrouw Annemie naar Amsterdam. Helmuth was toen 38, Annemie 27 jaar. In Amsterdam werkten ze verder als succesvolle fotografen. In 1939 had het stel een tentoonstelling waar ook het koninklijk huis naartoe kwam. Maar toen ook in Nederland de oorlog uitbrak, besloten de twee niet verder te willen leven. Samen pleegden ze in 1940 zelfmoord. Toen zij werden gevonden bleek Helmuth overleden, maar Annemie was nog in leven. In 1943 pakte zij de draad weer op. Ze begon met het maken van portretfoto’s van voornamelijk Joodse mensen uit de Rivierenbuurt, die nog voordat ze gedeporteerd werden in de studio van Annemie op de foto gingen. Annemie was ook actief in het verzet en maakte ook portretten, die werden gebruikt voor valse persoonsbewijzen.” 

Wat willen jullie doen met de foto's?
An: Wij zijn op zoek naar alle gefotografeerden of hun nabestaanden. De fotografe Annemie Wolff sprak haar hele leven niet over de honderden (Joodse) mensen van wie zij in de oorlog foto's had gemaakt, maar dankzij haar kasboek, archieven en lang speurwerk hebben we wel al 400 mensen teruggevonden. Sommige mensen kunnen we heel blij maken met de foto's die Annemie gemaakt heeft. Soms zijn deze foto’s de enige beelden die mensen nog hebben van hun familie. De eerste foto die we teruggaven, was van Eefje Herbst, een meisje die zes jaar was toen ze werd gefotografeerd door Annemie Wolff. Ze werd vermoord in het concentratiekamp. Via internet heb ik haar vriendje van vroeger teruggevonden. Deze mijnheer was zo ontzettend ontroerd toen hij haar foto zag, hij had nooit meer iets van zijn jeugdvriendinnetje terug gezien."

Heeft Annemie Wolff ook een foto van Anne Frank gemaakt?
An: "Nee, jammer genoeg niet. Maar Annemie moet de familie wel gekend hebben, want ze heeft ook gewerkt voor het bedrijf van Otto Frank. Het reclamewerk van zijn bedrijf, is door haar gefotografeerd. Ook na de oorlog is Annemie blijven fotograferen. In 1994 is zij overleden.”

Benieuwd geworden naar de foto's van Annemie Wolff? Kijk op de website: http://stichtingwolff.nl/

Tijdens het interview

 

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

Christine: +31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892