Erfgoeddrager: Dunja

‘Hennie overleefde Auschwitz’

Wij zijn Dunja, Kim en Aysenur, 11 en 12 jaar. We gingen kijken bij de Tweede Jan Steenstraat 25, waar herdenkingssteentjes op de grond zijn geplaatst voor de familie Goudeketting: vader Raphaël, moeder Lina en zoon Elja. Op de website joodsmonument.nl en in het Joods Historisch Museum konden we meer informatie vinden over deze familie. In het museum zagen we een interview met Hennie Goudeketting die als enige van haar gezin de oorlog overleefde. We schreven op wat we hoorden.

Verkoopster
In het begin merkt Hennie weinig van de oorlog en gaat haar leven gewoon door. Haar ouders willen dat ze naaister wordt. Zelf wilde ze liever verkoopster worden, bij de Bijenkorf. Haar leven verandert op slag als in 1942 tijdens een razzia haar broer Elja wordt opgepakt. Niemand weet waar hij naartoe is gebracht.

Experimenten
Op straat in De Pijp worden door Duitsers strijdliederen gezongen. Hennie is vaak bang. In januari 1943 vindt er een grote razzia plaats in De Pijp. Hennies ouders worden opgepakt. Later dat jaar overkomt Hennie hetzelfde.

Hennie komt, via kamp Westerbork, in concentratiekamp Auschwitz terecht. In blok tien. Dat is het beruchte blok waar dokter Mengele zijn experimenten uitvoerde op mensen. Hennie doorleeft een verschrikkelijke tijd. Maar ze overleeft de experimenten en het kamp.

Struikelstenen
In 1945 is Hennie terug in Amsterdam. Haar hele familie is vermoord. Ze emigreert naar Australië. Maar in 2011 komt ze nog 1 keer terug om een monument voor haar ouders en broer te plaatsen vóór haar ouderlijk huis.

Ze laat zogenaamde ‘stolpersteine’, (struikelstenen), plaatsen voor het huis op de Tweede Jan Steenstraat 25. Kleine stenen met daarop de namen van haar vader Raphaël, moeder Lina en broer Elja. Ze werden vermoord in de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau. De namen van haar ouders en broer zijn nu voor altijd aanwezig in de Tweede Jan Steenstraat. 

Still uit het interview met Hennie Goudeketting, in het archief van de Shoah Foundation
Stolpersteine Goudeketting

 

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892