Erfgoeddrager: Achraf

‘Mijn ouders wilden Jos naar Friesland sturen waar hij kon aansterken’

Wij zijn Achraf, Batuhan en Yozo en wij hebben de familie Bongers geïnterviewd. Cor en Jos woonden met hun broertje en vader en moeder aan de Aalsmeerweg. We hebben veel opgeschreven zodat we het goed kunnen navertellen. Cor en Jos vertelden een verhaal over een kinderboot die nooit aankwam, dat was heel indrukwekkend.

 

Wat is het verhaal van de kinderboot?
Cor: “Op 4 mei 1944 werd Jos geboren. Een half jaar later begon de Hongerwinter. We hadden bijna niets te eten. Mijn ouders wilden Jos naar Friesland sturen waar hij kon aansterken. Met heel veel kinderen uit Amsterdam werd Jos toen op de boot gezet. Onderweg werd het zulk slecht weer, dat de kapitein moest stoppen in Enkhuizen. De mensen daar hebben toen alle kinderen opgenomen. Jos kwam bij palingboer Kofman terecht.
Ik weet nog dat na de bevrijding mijn ouderen en ik Jos ophaalden. Lopend met een handkar gingen we naar Enkhuizen. Dat was 65 kilometer! Twee dagen hebben we gelopen. Wat waren we blij om ons broertje weer te zien. Hij had een rond buikje gekregen en heel bolle wangetjes. Twee weken lang mochten we in Enkhuizen blijven om op krachten te komen. Dat was heel fijn. Daarna liepen we samen terug naar Amsterdam.”

Wat is uw naarste herinnering aan de oorlog? 
“Dat ik mijn vader zag huilen. Hij had twee dagen lang gefietst om zijn gereedschap uit zijn schoenmakerij te ruilen voor koren. We hadden zoveel honger. Op de weg terug werd hij door Duitsers aangehouden bij de brug van Sloten en werd hem alles afgenomen. Toen was hij zijn schoenmakersgereedschap en het koren kwijt. Huilend vertelde mijn vader zijn verhaal aan de buurman, ik stond daarnaast. 

En ik herinner me dat ik met mijn vriendjes op de stoep voor ons huis speelde. Een Duitse kolonne met soldaten op vrachtwagens reed langs. Eén van die soldaten gooide een brood naar ons toe. Blij rende ik met het brood naar mijn moeder. Opeens kwam er een man op de fiets, die rukte het brood uit mijn handen. Dagen was ik van streek en heb ik gehuild. Dat vergeet ik nooit meer.”

Wat wilt u ons mee geven?
“Die enorme blijdschap die ik voelde bij de bevrijding, toen de Canadezen en de Amerikanen over de Aalsmeerweg kwamen binnenrijden. Nog steeds zie ik hen als onze bevrijders. Ik was zo blij dat de oorlog voorbij was.
Oorlog is het ergste wat een mens kan overkomen. Ik ben dankbaar dat jullie naar ons wilden luisteren en het verhaal kunnen doorgeven, dan is alle ellende toch niet voor niks geweest.”

Fotografie Greet van Abeele

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892