Erfgoeddrager: Kendrew

‘Mijn ouders hebben nooit geklaagd’

Wij zijn Romulus, Raven en Kendrew en we interviewden Fred Fontijn, die aan het eind van de oorlog werd geboren bij een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. Veel van zijn familieleden woonden in de Baarsjes. Wij vinden het bijzonder dat ondanks dat hij zo veel van deze familieleden verloren heeft, hij toch zo graag een positieve boodschap aan ons wil meegeven. 

 

Hoe was de oorlog voor uw familie in de Baarsjes?
“Wij als gezin kwamen redelijk ongeschonden door de oorlog. Mijn vader was Joods, maar mijn moeder niet. Tegen gemengd gehuwden waren ze iets aardiger dan tegen gezinnen die volledig Joods waren. Mijn vader werkte aan de verdedigingswerken op Schiphol, maar veel vertrouwen had ik daar niet in. Hij heeft wel in een kamp gezeten, maar hij hoefde gelukkig nooit naar een vernietigingskamp. Op Dolle Dinsdag in 1944 is hij uit dat kamp ontsnapt en teruggekomen naar de Rijpgracht.

Aan mijn vaders kant van de familie heb ik wel veel mensen verloren. Oom Jaap woonde in de Pieter van Doesstraat en had een broodjeszaak op de Haarlemmerstraat. Ik heb hem, zijn vrouw en hun twee zonen, Antonie van 9 jaar en Aron Max van 4, nooit meer gezien. Mijn andere oom en tante hadden ijzerhandel De Vijl op de Admiraal de Ruyterweg. Zij zijn toentertijd verraden, opgepakt en uiteindelijk vermoord in Auschwitz. Ook mijn opa, die op de Van Speijkstraat woonde, is opgepakt en vermoord. Een andere broer van mijn vader heeft de oorlog wel overleeft. Ik was natuurlijk nog heel jong, maar mijn zus is acht jaar ouder en die heeft dit veel bewuster meegemaakt. Met haar ben ik een paar jaar geleden naar Auschwitz gegaan. Daar heb ik een verhaal over geschreven.”

Waarom bent u na de oorlog naar Auschwitz gegaan?
“Ik wilde het kamp met eigen ogen zien, om een beeld te krijgen van de omvang. Er liggen grote hoeveelheden brillen, koffers, schoenen en menselijk haar. Wat moeten dat veel mensen geweest zijn. Toen ik daar liep besefte ik ook dat mijn familie daar niet lang meer geleefd heeft. Ik schrijf graag, over alles wat ik kwijt wil, dus leek het mij ook goed om hierover te schrijven. Zo kan ik het ook aan jullie doorvertellen.”

Waarom wilde u meedoen met dit project?
“Ik wil kinderen meegeven dat ze goed met mensen om moeten gaan, ongeacht kleur of geloof. Ik wil dat we allemaal leren van de geschiedenis. Jullie moeten de wereld verder helpen en dit is mijn bijdrage daaraan. Zo vind ik het fantastisch van mijn ouders dat ze nooit hebben geklaagd dat ze veel te lijden hebben gehad. Die positieve instelling van mijn ouders probeer ik nu op jullie over te brengen.” 

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892