Erfgoeddrager: Ashanti

‘ Verzetsmensen lieten de trein Amsterdam-Haarlem twee keer ontsporen’

Wij zijn Lamyae, Ashanti en Mohamed. Wij hebben Corrie Vlug geïnterviewd. Corrie woonde met haar ouders in boerderij Vredelust aan de Haarlemmerweg C6. Dat is dicht bij Sloterdijk. Er waren zeven kinderen. De boerderij is er niet meer. Vlakbij die plaats staat nu een wit kruis. Dat is een monument voor drie verzetsmensen die daar zijn doodgeschoten. Corrie heeft dat gezien. Haar moeder heeft een jaar na de schietpartij dat monument onthuld. Ze heeft de krant nog waar dat in stond. Die krant hebben wij gelezen. 

U woonde op een boerderij. Waren er ook Duitsers in huis?
Ja, er waren bij ons Duitsers ingekwartierd. Wij hadden een huiskamer voor en een mooie kamer achter. Wij woonden in de mooie kamer en de Duitsers zaten in de huiskamer. Dat waren de officieren. De gewone soldaten zaten in de hooischuur. 

Het was best eng dat die hoge heren daar zaten. We kregen namelijk regelmatig illegale blaadjes in de brievenbus, vooral in de laatste oorlogsjaren. Die verstopten wij na het lezen onder de voorplaat van de houtkachel in de voorkamer. Wat als de Duitsers die blaadjes zouden vinden? We hadden geen tijd gehad om ze weg te halen. De Duitsers trokken gewoon in. Je had niets te vertellen. Maar goed, gelukkig hebben ze de blaadjes nooit gevonden. En ze pakten alles van je af. Bij ons verdwenen onze kippen. 

Hebt u wel eens iets engs meegemaakt in de oorlog?
Ja zeker, op 15 december 1944 op de Haarlemmerweg/hoek Uitweg, vlakbij ons huis. Verzetsmensen lieten de trein Amsterdam-Haarlem twee keer ontsporen. De Duitsers waren daar woedend over. Zij hebben als straf zomaar drie mannen doodgeschoten. Zij hadden het niet gedaan. Wij mochten dat niet zien; onze moeder had ons naar de slaapkamer gestuurd. Maar we keken stiekem toch. Later hoorden we dat het Mathijs Verkuyl, zijn zoon en Pieter Elias waren. Zij zaten in het verzet en waren drie weken daarvoor verraden en gevangen genomen. Ze zijn naar die plek gebracht om doodgeschoten te worden. En iedereen moest dat kunnen zien. De dode lichamen hebben er twee dagen en nachten gelegen. Duitse soldaten hielden de wacht. Het was bedoeld als waarschuwing voor verzetsmensen. 

Waren er bij u in de buurt onderduikers?
Op de Uitweg stond een heel mooi huis waar een mevrouw met twee kinderen woonde. Haar man was zeeman en dus veel weg. Zij had een oude man en een jongetje van een paar jaar in huis. Achteraf bleek dat zij joods waren. Zij kreeg ook Duitsers ingekwartierd. Wij hadden zelf enige tijd ook een onderduiker. Hij heette Cor Bosman en hij had meegedaan aan de Spoorwegstaking in 1944. 

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892