Erfgoeddrager: Annabelle

‘Vader was verzetsheld ’

Dick Neijssel is de zoon van verzetsstrijder Dirk Neijssel. Dirk overleed in 2001. Zelf is Dick na de oorlog geboren, maar zijn vader heeft hem veel over de oorlog verteld. Al toen hij heel jong was hoorde hij over alle gruwelijkheden van de oorlogsjaren.

Waarom ging uw vader bij het verzet?
“Mijn vader wist wat het was om buitengesloten te worden. Hij kwam uit een arm gezin en werd daar op aangekeken. Als kind mocht hij niet meespelen omdat hij kleren droeg uit ‘de steun’ (een soort bijstand) en omdat hij volgens andere kinderen stonk. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, wist hij wat hem te doen stond. Hij was fel tegen discriminatie en racisme en sloot zich aan bij het communistische verzet.”

Wat deed uw vader voor het verzet?
“Hij verbrandde lijsten met namen van Joodse mensen. Samen met anderen uit het verzet overviel hij Duitse treinen die met wapens en munitie naar Nederland kwamen om het Duitse leger te bevoorraden. Hij heeft Joodse mensen naar Brabant en Limburg gebracht om daar onder te kunnen duiken. En mijn vader was mede organisator van de Februaristaking in 1941. In de kelder van het clubhuis van de speeltuin in de Gaaspstraat kwam het verzet bijeen voor vergaderingen. Het verzet van mijn vader betaalde een hoge prijs voor de staking. Na de Februaristaking vermoordden de Duitsers veel van mijn vaders kameraden.”

Kreeg uw vader een onderscheiding voor zijn verzetswerk?
“Ja, maar hij was helemaal niet zo trots op zijn daden in de oorlog. Omdat hij in het verzet ook hele nare en onmenselijke klussen moest opknappen, zoals mensen liquideren. Dat heeft mijn vader ook moeten doen. Hij doodde bijvoorbeeld Duitse militairen of mensen die Joden verraadden. Een heleboel verzetsmensen hebben na de oorlog problemen gekregen met hun geweten. Voor mijn vader is de oorlog nooit voorbij gegaan. Lange tijd heeft hij nog wapens in zijn linnenkast verstopt, voor het geval dat het toch weer oorlog zou worden. Toen hij ze wilde terugbrengen, ging er een handgranaat af die de hele slaapkamer verwoestte. Die ontploffing is de eerst herinnering van mijn jeugd.”

Kinderen interviewen Dick Neijssel over zijn vader Dirk Neijssel

 

 

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892